Gespecialiseerde cliëntondersteuning
Een cliëntondersteuner is er om ouders te ondersteunen, zoals een gespecialiseerd cliëntondersteuner ZEVMB via Metgezel. Ouders waarderen het dat een cliëntondersteuner langere tijd meeloopt en hen in alle levensfasen bijstaat. Zoals bij de overgang naar 18-plus zorg, waarbij alles wat geregeld was opeens onzeker is en waarbij het zoeken is naar een goede medische coördinatie. Een moeder vertelde dat ze eerder had gewild dat ze op cliëntondersteuning was gewezen, maar daarvan ook de keerzijde ziet. “Eigenlijk is het ’t beste als je kort na de geboorte van je kind hoort dat er sprake is van ZEVMB en van ontwikkeling eigenlijk geen sprake kan zijn. Dat voorkomt dat je gaat ploeteren en juist clientondersteuning krijgt die je helpt alles te regelen. Aan de andere kant had ik het toen een heel heftige boodschap gevonden, en ik had al zoveel te verwerken.”
Wonen en logeren
Het gebrek aan plekken om te wonen en logeren is een belangrijk thema voor 2CU en het kenniscentrum. De ZEVMB-zorg is zo intensief, dat veel instellingen die wonen en logeren aanbieden hier niet aan voldoen. De knelpunten die de ouders hierbij aangaven: onvoldoende aanbod in de regio Utrecht, personeelstekort, een gebrek aan ZEVMB-kennis, onvoldoende tijd en ruimte voor het opbouwen van tacit knowledge binnen bestaande locaties. Een ander probleem dat naar boven kwam is dat als ouders uit elkaar gaan, slechts op één adres hulpmiddelen kunnen worden aangevraagd. Hierdoor kan het lastig zijn om de zorg te delen.
De regiobijeenkomsten zijn onderdeel van de missie van Stichting 2CU en het ZEVMB-kenniscentrum om knelpunten op te halen onder naasten en (zorg)professionals. Dit geeft richting in de koers en welke zaken aandacht nodig hebben.
Op 15 november 2024 is de volgende regiobijeenkomst in Ommen. Mensen met het ZEVMB-paspoort hebben hiervoor een uitnodiging gekregen. Heb je deze gemist? Mail dan naar info@zevmb.nl