Verbeterde toegang hulpmiddelen: Handreiking ZEVMB voor gemeenten en samenwerking Almere

03-10-2024

Voor mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) en hun naasten zijn hulpmiddelen essentieel. Hoewel de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hierin voorziet, verloopt het verkrijgen van deze hulpmiddelen vaak moeizaam. Het ZEVMB-kenniscentrum zet zich in om dit proces te verbeteren, met als doel de toegang tot de Wmo te vereenvoudigen. In samenwerking met de gemeente Almere maakte het kenniscentrum de Handreiking ZEVMB voor gemeenten. Ook organiseerde de gemeente Almere een luistersessie, waarin specifieke problemen, zoals de verstrekking van een rolstoelbus, werden besproken. Het ZEVMB-paspoort speelt een belangrijke rol in het vereenvoudigen van de Wmo-procedures.

 

Hulpmiddelen en voorzieningen zijn onmisbaar voor mensen met ZEVMB en hun naasten. Veel hulpmiddelen worden gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gaat via de gemeente. Van naasten, onafhankelijk cliëntondersteuners en zorgverleners horen wij geregeld dat de verstrekking van hulpmiddelen in de Wmo vaak moeizaam verloopt. Als ZEVMB-kenniscentrum hebben wij constructief contact met de gemeente Almere over hoe de toegang voor mensen met ZEVMB tot de Wmo eenvoudiger kan worden gemaakt. Het ZEVMB-paspoort speelt hierin een belangrijke rol. 

Almere 2

Luistersessie

Op donderdag 19 september hield de gemeente Almere een luistersessie waarin dieper werd ingegaan op de vervoersproblematiek bij gezinnen met een zorgintensief kind, met specifieke aandacht voor de individuele rolstoelbus. Geluisterd werd er zeker, de zaal vol Wmo-consulenten was onder de indruk van het indrukwekkende verhaal van Karin. Zij zorgt in haar eentje voor drie zoons, waarvan de vijftienjarige Roan ZEVMB heeft. Inmiddels heeft ze een aangepaste rolstoelbus en is het gelukt om de nodige hulpmiddelen te krijgen, maar het was een lang en zwaar traject. “Waar staat de wet maatschappelijke ondersteuning voor als keer op keer alles wordt afgewezen,” vroeg zij zich af. “Ik heb zóveel afwijzingen gekregen van hulpmiddelen die niet alleen voor Roan maar ook voor ons gezin noodzakelijk waren. Ik heb geen rolstoelbus nodig om op vakantie te gaan, maar omdat ik anders geen idee heb hoe ik ergens moet komen. Roans rolstoel past niet meer in een auto, hij zelf kan daar ook niet goed in zitten. Hoe zorg ik er dan voor dat ik om negen uur op het spreekuur van een arts ben, in een ziekenhuis dat ook nog eens in een andere regio ligt? Dankzij de rolstoelbus hoef ik daar niet meer over te piekeren.”

 

Frustrerend

Karin wordt bijgestaan door haar moeder Hannie, die veel van de administratie voor haar rekening neemt. Zeker zo’n twintig uur per maand. “Het trieste is dat kort na de geboorte van Roan al duidelijk was dat hij zich niet verder zou ontwikkelen dan tot het niveau van een baby van een maand of vier. Dit is wat het is, beter wordt het net,” zei ze terwijl ze Roans hand pakte. “Het hele lijstje van wat hij in zijn leven aan hulpmiddelen en vervoer nodig heeft, lag er al. Waarom moeten we dan elke keer weer de hele procedure door? Het is zo frustrerend.”

‘Met het paspoort kan een medische keuring die in de Wmo keer op keer wordt gevraagd, achterwege worden gelaten. Dat bespaart gemeenten niet alleen tijd en geld, het maakt het leven van naasten ook iets makkelijker.’

ZEVMB-paspoort

Na de luistersessie, die werd begeleid door Gustaaf Bos van de Universiteit voor Humanistiek, was er ruimte voor vragen. ZEVMB-kenniscentrumdirecteur Zwantine de Schipper hield een warm pleidooi om niet alleen degene met ZEVMB te zien, maar het hele gezin er omheen. “Deze ouders zijn overbelast,” sprak ze. “Samen moeten we ze helpen, ze zíen. Net als broertjes en zusjes op wie het hebben van een gezinslid met ZEVMB veel impact heeft. Als mensen het ZEVMB-paspoort hebben, dan hebben twee onafhankelijk experts al beoordeeld dat er sprake is van zeer ernstige verstandelijk en meervoudige beperkingen. Daarmee kan een medische keuring die in de Wmo keer op keer wordt gevraagd, achterwege worden gelaten. Dat bespaart gemeenten niet alleen tijd en geld, het maakt het leven van naasten ook iets makkelijker.”

 

Handreiking ZEVMB voor gemeenten

Het ZEVMB-kenniscentrum ontwikkelde aan de hand van eerdere gesprekken met de Wmo-medewerkers van de gemeente Almere de ‘Handreiking ZEVMB voor gemeenten’. Wij roepen ouders en cliëntenondersteuners op om deze bij de Wmo-afdeling van hun gemeente onder de aandacht te brengen.