Op dit moment is het nog niet mogelijk dat een kinderdagcentrum uit het pgb een vergoeding betaald krijgt voor kosten van het gebruik van de accommodatie voor logeren met eigen pgb-team. Het ministerie van zoekt in de regelgeving een oplossing zodat dat wél mogelijk wordt in 2024. Maar een aantal ouders van kinderen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen () uit de regio Amsterdam wilde daar niet op wachten. Samen met (WzjW) startte Stichting Omega begin 2022 een bijzondere pilot; drie tieners met ZEVMB waren welkom om in het pand van het dagbehandelingscentrum drie weekenden te komen logeren met hun eigen begeleider. Op basis daarvan ontwikkelde Wij zien je Wel een stappenplan om hier ook mee aan de slag te gaan.
Hoewel er landelijk nog geen financiering voor deze vorm van logeren is geregeld, zijn zorgkantoren in de tussentijd voornemens met het KDC afspraken te maken zodat de pilots kunnen doorlopen. Bijvoorbeeld in het geval van de pilot bij Stichting Omega in Amsterdam, en dat was heel welkom: “Ouders van kinderen met ZEVMB staan altijd ‘aan’”, vertelt Gis van Dooren. Als alleenstaande moeder van de 14-jarige Giulia, die door het syndroom van Lennox-Gastaut 24 uur per dag zorg nodig heeft, weet ze dat een weekend logeeropvang geen overbodige luxe is, maar broodnodig om overeind te blijven. “In de regio Amsterdam is echter een groot tekort aan logeeropvang en de wachtlijst is lang; dit zien we ook landelijk terug. Giulia moest ervoor naar Leiderdorp, maar daar konden ze haar niet de zorg bieden die ze nodig heeft.”
Positief
Stichting Omega, een dagbehandelingscentrum voor Zorgkantoor, vindt die houding een compliment waard: “Logeeropvang organiseren voor deze doelgroep vraagt best wat, zeker in de regio Amsterdam. Vind maar eens een locatie, vind maar eens personeel. Daarom is het mooi dat Omega haar nek uit durfde te steken om met bestaande middelen een oplossing te zoeken.”
/ZEVMB op het Amsterdamse IJburg zag het tekort aan logeeropvang ook. “Eerdere pogingen van onze samenwerkingspartner Marius Meijboom om logeeropvang te organiseren op onze locatie zijn echter gestrand doordat ze niet genoeg mensen konden vinden”, vertelt directeur Marga Nieuwenhuijse. Tijdens een door Zilveren Kruis georganiseerd overleg met Wij zien je Wel, gemeente, Stichting Omega, en andere zorgaanbieders uit de regio Amsterdam, ontstond het idee om kinderen en volwassenen met hun eigen pgb’er te laten logeren op de locatie van Stichting Omega. Nieuwenhuijse zag het direct zitten: “Het is mooi om ook in het weekend ons gebouw en faciliteiten te kunnen gebruiken. Bovendien is de nood heel hoog. Ik wilde wel eerst helder hebben dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de zorg en wij alleen voor het gebouw, de brandveiligheid en de faciliteiten. Verder was ik meteen positief.” Over de financiën maakte ze zich vooralsnog niet druk. Leendert van den Brink, landelijk inkoper gehandicaptenzorg bij Zilveren Kruis