Hoe wordt een aanvraag voor het ZEVMB-paspoort beoordeeld?

Om het ZEVMB-paspoort te krijgen, moet de aanvraagprocedure worden gevolgd. Hierin wordt onder meer door onafhankelijk medisch experts gekeken of er sprake is van ZEVMB. Dit zijn kinderartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG), (kinder)neurologen en gedragsdeskundigen. Zij hebben allemaal ruime ervaring met (zorg voor) mensen met ZEVMB.  Zij volgen hiervoor de definitie van ZEVMB.  

 

Als de medisch experts zien dat er sprake is van ZEVMB, dan krijgt iemand het ZEVMB-paspoort. Soms wordt er een tijdelijk paspoort afgegeven; hierover lees je meer onder het kopje ‘Vier mogelijke uitkomsten’ verderop deze pagina. Als de medisch experts vinden dat er geen sprake is van ZEVMB en iemand het paspoort niet krijgt, dan bespreken we met jou op welke wijze passende ondersteuning kan worden verkregen. 

 

AANVRAAGPROCEDURE 

Paspoortteam en expertteam    

Het paspoortteam bestaat uit alle mensen die zich bezighouden met de aanvraag van het paspoort: administratieve krachten en de medisch experts van het expertteam. Dit zijn neurologen, kinderartsen, artsen VG, revalidatieartsen en orthopedagogen die in hun dagelijks werk met deze doelgroep te maken hebben. Zij stellen vast of iemand ZEVMB is. Elke casus wordt door twee onafhankelijke experts, die geen behandelrelatie hebben met de cliënt, beoordeeld. Vervolgens wordt gekeken of de beperking overeenkomt met de definitie ZEVMB. Om privacyredenen kunnen gegevens uit de aanvraag en de beoordeling niet worden gedeeld met externe partijen.   

 

Hier lees je meer over het expertteam en het paspoortteam. 

 

Vier mogelijke uitkomsten 

Het onderzoek van het expertteam kent vier mogelijke uitkomsten:   

 

1. Geen ZEVMB. Wanneer er volgens de definitie bij iemand geen of onvoldoende kenmerken worden gevonden die wijzen op ZEVMB, dan wordt vastgesteld dat er geen sprake is van ZEVMB en het paspoort niet afgegeven.  

  

2. ZEVMB, onbepaalde tijd. Wanneer blijkt dat iemand alle kenmerken heeft zoals die in de definitie van ZEVMB zijn omschreven, en de verwachting is dat dit in de toekomst zo blijft of mogelijk achteruitgaat, dan wordt het ZEVMB-paspoort voor onbepaalde tijd afgegeven.   

  

3. Vroeg-ZEVMB. Wanneer het expertteam een kind ziet dat jonger is dan twee jaar, dan wordt er gesproken van Vroeg-ZEVMB. Op zo'n jonge leeftijd is vaak onduidelijk of er in de toekomst nog sprake is ontwikkeling. Hierdoor kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat het kind altijd binnen de doelgroep ZEVMB zal vallen. Daarom wordt er een tijdelijk paspoort afgegeven met het verzoek na twee jaar opnieuw een aanvraag voor beoordeling in te dienen. Hiervoor nemen wij vanzelf contact op met de ouders/naasten. 

  

4. ZEVMB voor bepaalde tijd. Een enkele keer komt het voor dat er geen sprake is van Vroeg-ZEVMB, maar dat het (volwassen) kind zich in de toekomst misschien toch nog kan ontwikkelen en niet meer onder de definitie ZEVMB valt. Wanneer deze twijfel bestaat, dan heeft het expertteam de mogelijkheid om een tijdelijk ZEVMB-paspoort af te geven. Net als bij Vroeg-ZEVMB is er een termijn van twee jaar waarna opnieuw een aanvraag gedaan moet worden.  Hiervoor nemen wij vanzelf contact op met de ouders/naasten.