Het helpt naasten om de zorg en ondersteuning voor (volwassen) kinderen met ZEVMB te organiseren. Met het paspoort kan gebruik worden gemaakt van speciale afspraken, zoals vereenvoudigde vrijstelling van leerplicht en gespecialiseerde cliëntondersteuning.
Wat doet het ZEVMB-paspoort?
Het paspoort helpt om zorg en ondersteuning voor iemand met ZEVMB te organiseren, zonder dat je als naaste steeds opnieuw moet aantonen dat je (volwassen) kind ZEVMB heeft. Om het ZEVMB-paspoort aan te vragen, is het nodig om informatie te geven. Wij realiseren ons dat dit tijd kost, maar onze experts hebben deze informatie nodig om te bepalen of je kind tot de doelgroep behoort. Het paspoort helpt je om bij instanties aan te tonen dat je kind ZEVMB heeft, zonder dat je dit steeds opnieuw moet bewijzen.
Hoe vraag je het ZEVMB-paspoort aan?
Er moeten een aantal stappen worden doorlopen:
- Vul het aanmeldformulier in, volg daarvoor deze link.
-
Ons contactteam neemt contact met je op om de procedure uit te leggen en te bespreken of je direct hulp nodig hebt.
-
Vervolgens krijg je een uitgebreid aanvraagformulier toegestuurd waarin we vragen om de medische gegevens van je (volwassen) kind.
-
Een team van experts stelt vast of je kind binnen de definitie van ZEVMB valt.
-
Als de experts vaststellen dat er sprake is van ZEVMB, dan kun je het ZEVMB-paspoort zelf downloaden. Het paspoort krijg je alleen online en is geen papieren document dat je thuisgestuurd krijgt.
Waarom zou ik als naaste het ZEVMB-paspoort aanvragen?
Het paspoort helpt om zorg en ondersteuning voor iemand met ZEVMB te organiseren, zonder dat je als naaste steeds opnieuw moet aantonen dat iemand ZEVMB heeft. Om het ZEVMB-paspoort aan te vragen, is het nodig om informatie te geven over je degene met ZEVMB. Wij realiseren ons dat dit tijd kost, maar onze experts hebben deze informatie nodig om te bepalen of iemand tot de doelgroep behoort. Het paspoort helpt je om bij instanties aan te tonen dat er sprake is van ZEVMB, zonder dat je dit steeds opnieuw moet bewijzen.
Hoe vraag je het ZEVMB-paspoort aan?
Er moeten een aantal stappen worden doorlopen:
-
Vul het aanmeldformulier in, volg daarvoor deze link.
-
Ons paspoortteam neemt contact met je op om de procedure uit te leggen en te bespreken of je direct hulp nodig hebt.
-
Vervolgens krijg je een uitgebreid aanvraagformulier toegestuurd waarin we vragen om de medische gegevens.
-
Een team van experts stelt vast of je (volwassen) kind binnen de definitie van ZEVMB valt.
-
Als de experts vaststellen dat er sprake is van ZEVMB, dan kun je het ZEVMB-paspoort zelf downloaden. Het paspoort krijg je alleen online en is geen papieren document dat je thuisgestuurd krijgt.
Hoe vraag je als zorgprofessional het ZEVMB-paspoort aan?
Alleen naasten van iemand met (een vermoeden van) ZEVMB kunnen een ZEVMB-paspoort aanvragen. Als je als zorgprofessional vermoedt dat iemand ZEVMB heeft, dan kun je hierbij helpen! Niet alle naasten zijn bekend met het begrip ZEVMB en wat een paspoort voor hen zou kunnen betekenen. Wijs ze daarom op de informatie op deze website en breng ze in contact met het via info@zevmb.nl.
Hoe kan ik als instantie het ZEVMB-paspoort gebruiken om naasten beter te helpen?
Voor instanties die te maken hebben met (ouders van) mensen met ZEVMB kan het ZEVMB-paspoort helpen om aanvragen eenvoudiger goed te keuren of keuzes makkelijker te maken. Doordat een team van experts al heeft vastgesteld dat iemand tot de doelgroep behoort, is een beoordeling voor nieuwe aanvragen mogelijk niet nodig. Dit verkort processen bij instanties en helpt naast om eenvoudiger zorg te organiseren, omdat zij niet keer op keer opnieuw hoeven aan te tonen dat bepaalde zorg echt nodig is. We gaan graag met instanties in gesprek om te kijken hoe we samen tot afspraken kunnen komen voor in het ZEVMB-paspoort.
Ik heb een zeer dringende hulpvraag en nog geen ZEVMB-paspoort, moet ik echt eerst het paspoort aanvragen?
Stuur een mail naar contact@zevmb.nl, zij kunnen direct met je meedenken en zoeken naar een snelle oplossing. Ook kunnen zij helpen met de aanvraag van het ZEVMB-paspoort.
Wat doe ik als mijn gemeente het ZEVMB-paspoort toch niet erkent voor de aanvraag van de leerplichtvrijstelling?
Stuur een mail naar contact@zevmb.nl, dan kunnen we samen kijken hoe jij het beste geholpen kunt worden. Wij nemen dan contact op met de gemeente om het ZEVMB-paspoort onder de aandacht te brengen.
Waarom is een ZEVMB-paspoort verplicht om een gespecialiseerd cliëntondersyener ZEVMB vanuit te krijgen?
Er zijn verschillende soorten cliëntondersteuning beschikbaar. Metgezel ZEVMB (voorheen ) zijn er specifiek voor gezinnen met een (volwassen) ZEVMB-kind. Daarom is bij de aanvraag van een Metgezel (ZEVMB) een ZEVMB-paspoort nodig.
Ik heb het ZEVMB-paspoort aangevraagd en niet gekregen. Kan ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er iets niet goed is gegaan bij de aanvraagprocedure van het ZEVMB-paspoort, dan kun je een aanvragen. Dit is geen bezwaar: als een naaste het niet eens is met de uitkomst, dan is hierover geen discussie mogelijk. De uitkomst staat vast. Alleen als het vermoeden bestaat dat de procedure niet goed is gevolgd, dan is het mogelijk een heroverweging aan te vragen.
Heb je nog geen ZEVMB-paspoort? Vraag hem hier aan. Ons paspoortteam neemt vervolgens contact met je op.